روش های هوشمند سازی ساختمان
باتوجه به اینکه هوشمندسازی ساختمان در ایران در حال حاضر به میزان کمی فراگیر شده است شاید انتخاب بهترین روش هوشمندسازی ساختمان یکی از دغدغههای طرفداران خانه هوشمند می باشد.
هوشمندسازی ساختمان به صورت کلی به دو روش با سیم و بیسیم دستهبندی میشوند که هر کدام از این روشها ممکن است از تکنولوژیهای متفاوت هوشمندسازی استفاده کنند که در ادامه به مقایسه این دو روش میپردازیم.
قبل از انتخاب روش هوشمندسازی ساختمان بهتر است به موارد سوالات زیر پاسخ دهید تا بتوانید بهترین روش را برای هوشمندسازی ساختمان خود انتخاب کنید :
- ساختمان شما در چه مرحله ای از ساخت و ساز میباشد؟ در حال ساخت است یا به صورت کامل ساخته شده، یا در حال بازسازی و توسعه در سطح وسیع میباشد؟
- شما مالک ساختمان هستید یا این ساختمان در اجاره شما میباشد؟
- بودجه شما برای هوشمندسازی ساختمانتان چقدر است؟
- هدف شما از هوشمندسازی ساختمانتان چیست؟
- چقدر با تکنولوژی و پیشرفت آن همراه هستید؟
هوشمندسازی ساختمان به روش بیسیم (Wireless)
روش هوشمندسازی بیسیم عمدتاً برای ساختمانهای ساخته شده و در حال سکونت استفاده میشود، هرچند برای هوشمندسازی ساختمانهای در حال ساخت نیز میتوان از این روش استفاده نمود. زمانی که صحبت از هوشمندسازی به میان میآید بسیاری فکر میکنند که هوشمندسازی ساختمان تنها در صورتی امکانپذیر است که زیرساخت در روش هوشمندسازی بیسیم نیازی به سیمکشی اضافه و یا تغییر در سیمکشی ساختمان، تخریب و یا تغییر در زیرساخت وجود ندارد. ساختمان در هر مرحلهای که باشد امکان هوشمندسازی آن وجود دارد. به طور مثال کلیدهای روشنائی هوشمند در روش بیسیم (Wireless)، به راحتی جایگزین کلیدهای سنتی میشوند. همچنین این امکان رادارید که سنسورها و عملگرهای هوشمند را در جای مناسب و طبق سلیقهی خودتان نصب کنید.
یکی از ایرادهایی که به هوشمندسازی ساختمان به روش بیسیم (Wireless) وارد است، امنیت پایین این سیستم میباشد که البته این موضوع را میتوان با تامین امنیت سیستم توسط شرکتهای متخصص در این زمینه حل نمود. همچنین در صورتی که بخواهید تجهیزات هوشمند بیسیم(Wireless) از برندهای دیگر به سیستم هوشمندسازی خود اضافه کنید، غیرممکن است. برای حل این مشکل توجه داشته باشید از برندی خرید کنید که یا تولیدکننده محصولات هوشمند هستند و یا سبد محصولات کاملتری دارند که بتواند بخشهای مختلف از جمله روشنایی، امنیت و ایمنی را پوشش دهد.
تکنولوژیهایی که در روش هوشمندسازی بیسیم (Wireless) بیشتر مورد استفاده میباشد عبارتند از WiFi، Bluetooth، Z-Wave، ZigBee، NRF، LoRa و … .
مزایای هوشمندسازی به روش بیسیم (Wireless) :
- هزینه کمتر
- عدم نیاز به تغییرات گسترده
- نصب و راهاندازی آسان و بدون نیاز به نیروی متخصص
- قابلیت ارتقا (امکان افزوده دستگاههای هوشمند به صورت تدریجی)
- مناسب برای فضاهای استیجاری (امکان جابجایی محصولات هوشمند از یک مکان به مکان دیگر)
معایب هوشمندسازی به روش بیسیم (Wireless) :
- امنیت پایینتر سیستم هوشمندسازی بیسیم نسبت به روش سیمی
- سرعت عملکرد پایینتر سیستم هوشمند نسبت به روش سیمی
- عدم امکان اضافه کردن دستگاههای هوشمند از سایر برندها
هوشمندسازی ساختمان به روش سیمی (Wired)
روش هوشمندسازی سیمی برای ساختمانهای جدید و در حال ساخت و یا ساختمانهایی که بازسازی گسترده دارند، مناسب است. در این روش نیاز به طراحی و برنامهریزی دقیق دارید و سیمکشی گسترده از بخشهای مختلف ساختمان تا تابلوی مرکزی انجام میشود. طراحی، سیمکشی و ایجاد زیرساخت مناسب باید توسط نیروی متخصص و یا برقکار آموزش دیده انجام شود. باتوجه به این موضوع هزینههای این روش بالاتر است و در صورتی که بخواهید معمولاً امکان توسعهی هوشمندسازی فضا در زمانهای بعدی وجود ندارد و یا نیازمند صرف هزینه زیاد بوده و همچنین این امر باید توسط نیروی متخصص انجام گیرد. امنیت در روش هوشمندسازی سیمی بالاتر است و امکان هک سیستم وجود ندارد. همچنین عملکرد دستگاههای هوشمند سریعتر است.
تکنولوژیهایی که در روش هوشمندسازی سیمی (Wired) بیشتر مورد استفاده میباشد عبارتند از KNX، Modbus و … .
مزایای هوشمندسازی به روش سیمی (Wired) :
- امنیت بالای سیستم هوشمندسازی
- سرعت عملکرد بالاتر دستگاهها
- امکان استفاده از تجهیزات هوشمند سایر برندها
معایب هوشمندسازی به روش سیمی (Wired) :
- هزینه بالاتر هم در اجرا و هم در تعمیر و نگهداری
- پیچیدگی فرایند اجرا، نصب و راهاندازی
- عدم امکان ارتقاء سیستم هوشمندسازی
- عدم امکان جابجایی تجهیزات هوشمند به دلیل نیازمندی به زیرساخت
حال با مطالعهی این مطلب بهتر میتوانید تصمیمگیری کنید که چه روشی را برای هوشمندسازی ساختمان خود باید انتخاب کنید. با بررسی هزینههایی که هر روش به شما تحمیل میکند و همچنین اینکه ساختمان شما در چه مرحلهای قرار دارد میتوانید بهترین روش را برای هوشمندسازی ساختمان خود برگزینید.